De Rode Sofa: Mijn reis naar Vastgoedboutique UNYK

Terwijl ik terugdenk aan mijn jongere jaren, komt er een glimlach op mijn gezicht.  Een rode sofa, een antiekveiling en mijn vader aan mijn zijde.
Het was een tijd waarin ik niet kon vermoeden waar mijn reis me uiteindelijk naartoe zou leiden. De sofa die ik destijds kocht, symboliseert nu mijn eigen makelaarskantoor, Vastgoedboutique UNYK. Laat me je meenemen op deze reis van dromen en uitdagingen.

In mijn jeugd, toen ik zo’n 18 jaar oud was, ging ik naar een antiekveiling en kocht daar een opvallende rode sofa. Mijn vader, een liefhebber van antiek, vergezelde me op deze avontuurlijke expeditie. Die sofa, daar vooraan, sprak tot mijn verbeelding. Ik zei tegen mijn vader: ik zie het al voor me, stralend in mijn toekomstige makelaarskantoor. Met een speelse por in mijn zij en de woorden “bieden..” van mijn vader, stak ik vol zelfvertrouwen mijn vinger op. En ja hoor, ik was de laatste bieder en verwierf de sofa voor 1100 gulden. Een investering die aanvoelde als een flinke hap uit mijn budget, maar mijn vader stelde me gerust: “ik schiet het voor, en je betaalt het me terug zodra je je kantoor geopend hebt”.

De sofa vond tijdelijk een plek bij mijn ouders thuis, op hun woonboerderij. Toen ze enkele jaren geleden verhuisden, ging de sofa eerst naar mijn broer omdat ik er geen plek voor had en uiteindelijk prijkte hij in mijn eigen hal. Deze sofa, deze opvallende rode zetel, bleek een betekenisvolle metgezel te zijn.  Al die tijd fluisterde hij stilletjes mijn toekomstige ambities in: mijn eigen makelaarskantoor. Een droom die me niet meer losliet.

Na mijn schooljaren, met een start op de mavo en een vervolg via de MEAO en HBO, begon ik mijn ontdekkingstocht in de makelaarswereld. Ik heb tijd genomen en mijn ervaring opgedaan bij verschillende makelaarskantoren, terwijl ik één dag per week de makelaarsopleiding volgde. In die periode kwam ook de liefde op mijn pad, en daarmee een nieuwe fase in mijn leven. We kochten ons eigen huis in Ysbrechtum en stortten ons vol passie op de volledige verbouwing ervan.

Maar het leven bracht me naar nieuwe fase. Het moederschap werd mijn prioriteit toen ik zwanger raakte van onze oudste dochter, en twee jaar later gevolgd door onze zoon. Gevoed door de wens om mijn kinderen volop te zien opgroeien, koos ik ervoor om uit de makelaardij te stappen.

Na een aantal jaren besloot ik om mijn eigen pad als zelfstandige te bewandelen. Met mijn bedrijfje, 4assist bedrijfsondersteuning, bood ik mijn diensten aan, met name aan Watersportvereniging ’t Ges als coördinator. Een tijd van leren en groeien, maar mijn droom van een eigen makelaarskantoor bleef sluimeren.

Plotseling diende zich een nieuw avontuur aan: mijn vader en een zakenpartner kochten een vakantiepark en vroegen mij om de complete bedrijfsadministratie op me te nemen. Omdat dit gebied niet direct mijn expertise was, aarzelde ik eerst, maar uiteindelijk nam ik de uitdaging toch aan.
Met mijn oog voor detail en mijn “niet klagen, maar werken” mentaliteit, vond ik mezelf steeds vaker op het vakantiepark dan thuis. Het park was een complex geheel met 147 vakantiewoningen van particuliere eigenaren, een camping met ca. 75 staplaatsen met privé sanitair, plus zo’n 100 staplaatsen voor chaleteigenaren. Voorzieningen zoals een restaurant, snackbar, overdekt zwembad en receptie maakten het tot een bruisende plek.

Maar dit succes had een prijs. Mijn gezin en persoonlijke leven leden onder mijn toewijding aan het vakantiepark. Na zo’n 6 jaar besefte ik dat ik te ver was gegaan. Een bezoek aan de huisarts bracht me tot dit inzicht. Gelukkig konden we onze aandelen verkopen en bevond ik mij plotseling in januari 2020 thuis.

Op mijn 41e met onvervulde dromen, vroeg ik me af wat mijn volgende stap zou zijn.
Ik was intensief aan het sporten en mijn sportleraar bracht mij in contact met een uitgever in Sneek die me een baan als media adviseur aanbood. Hoewel ik hier succesvol in was, werd ik me bewust van mijn diepere verlangen.

Een blik op de rode sofa in mijn hal bracht me terug naar mijn basis. Ik besloot te investeren in mezelf en startte mijn opleiding bij OTS Interstudie in Heerenveen.
Gedurende twee jaar studeerde ik, eerst online vanwege COVID-19, en later kwamen we fysiek samen. Ik slaagde met trots voor mijn diploma. In 2022 startte ik met werken bij een makelaarskantoor. Maar ik voelde dat mijn eigen visie en ideeën niet volledig tot uiting kwamen in deze setting. Daarbij merkte ik dat mijn kinderen mij nodig hadden en ik verlangde naar meer vrijheid in mijn tijdsindeling.  

Ik ben een snelle beslisser en had snel een plan opgesteld. Mijn visie voor mijn eigen makelaarskantoor was helder. De rode sofa stond voor me als een symbool van vastberadenheid en verwezenlijking. En nu, vandaag, staat de sofa in mijn huis, dat tevens mijn kantoor is.

Hij is een blijvende herinnering aan mijn reis en aan de droom die ik heb verwezenlijkt: Vastgoedboutique UNYK.
Deze sofa zal nooit weggaan. Hij bracht me tot mijn doel, tot mijn droom: mijn eigen unieke makelaarskantoor, Vastgoedboutique UNYK.

Neeltje Oostra - Bergsma