Wonen in Balk

Balk is een gezellig dorp gelegen in de Zuidwesthoek van Friesland  en de basis van het prachtige Gaasterland.

Balk telt ongeveer 4100 inwoners.

Geschiedenis
De Van Swinderenstraat is de hoofdstraat van Balk en fluistert het verleden uit door de prachtige gevels en tijdloze monumenten. Er zijn meerdere kerken zoals de Doopsgezinde, Hervormde, Gereformeerde en Katholieke kerk, waar eeuwen van geloof en gemeenschap samenkomen. Het raadhuis van Balk is gebouwd in 1615 en is een eyecatcher met zijn prachtige trapgevel.

Cultuur
Een hoogtepunt van het jaar is de kleurrijke Gondelvaart, een schouwspel dat de trots is van de inwoners en hun betrokkenheid bij tradities weerspiegelt. De feestweek van Balk met versierde straten en een kermis op het Treemterplein.

Natuur & water
Verbonden met het Slotermeer en doorkruist door de schilderachtige Luts, omarmt Balk zijn natuurlijke omgeving. De Luts, tevens de route van de vermaarde ‘Elfstedentocht’, biedt niet alleen een historische betekenis, maar ook de perfecte gelegenheid voor vissen en ontspannen langs de oevers. Kilometerlange fietspaden nodigen uit om de natuur van Balk en zijn omgeving te leren kennen. Voor diegenen die willen leren zeilen, bieden de zeilscholen die in Balk gelegen zijn uitkomst.

Gemeenschap
De hechte gemeenschap van Balk is één van de meest waardevolle aspecten van het dorp. De vriendelijke en gastvrije inwoners heten u van harte welkom en laten u zich meteen thuis voelen. Of u nu nieuw bent in de omgeving of al jarenlang hier woont, de gemeenschap van Balk zal u omarmen als een van hun eigen.

Voorzieningen en bereikbaarheid
Binnen Balk vindt u een scala aan onderwijsmogelijkheden, waaronder drie basisscholen (katholieke, openbare en christelijke) en de gewaardeerde voortgezet onderwijsinstelling, de CSG Bogerman. Sportliefhebbers zullen zich thuis voelen in Balk dankzij de diverse sportvoorzieningen. Voor degenen die van winkelen houden, biedt Balk een levendige en gezellige winkstraat met een gevarieerd aanbod.. Er zijn diverse uitstekende restaurants, snackbars en cafes. Balk ligt dichtbij Lemmer (ca. 12 km)  en uitvalswegen (A6) richting de Randstad.