Wonen in Woudsend

Woudsend is een dorp gelegen tussen het Slotermeer en het Heegemermeer. Veel van de huizen in het dorp hebben historische waarde en dragen bij aan de charmante uitstraling van het dorp.

Woudsend telt ongeveer 1385 inwoners.

Geschiedenis
Woudsend was oorpronkelijk in de middeleeuwen een handels- en scheepvaartdorp die floreerde dankzij de ligging aan de waterwegen en meren in de omgeving. Veel van de historische kenmerken van het dorp zijn bewaard gebleven, wat bijdraagt aan de historische sfeer. Woudsend heeft twee molens, waarvan één houtzaagmolen en de andere maalt graan en pelde gerst.

Cultuur
Woudsend heeft een rijke cultuur die sterk verbonden is met de maritieme geschiedenis van de regio. Er zijn verschillende evenementen en festivals die de cultuur van het dorp vieren, zoals zeilwedstrijden, traditionele markten en dorpsfeesten.

Natuur & water
Omdat het dorp aan het Heegermeer en het Slotermeer ligt biedt dit veel mogelijkheden voor watersport en recreatie, zoals zeilen, varen en vissen. De omliggende natuur bestaat uit weilanden, waterwegen en pittoreske landschappen.

Gemeenschap
Woudsend heeft een hechte gemeenschapssfeer. Omdat het een relatief klein dorp is, kennen de inwoners elkaar vaak goed en zijn er verschillende activiteiten en verenigingen die bijdragen aan het gemeenschapsgevoel.

Voorzieningen en bereikbaarheid
Hoewel Woudsend een klein dorp is, biedt het basisvoorzieningen zoals, winkels meerdere uitstekende restaurants en lokale ambachtelijke bedrijven. Er is een basisschool, de Bonifatiusschool. Ook zijn er meerdere sportverenigingen, zoals de tennisvereniging, voetbalvereniging, volleybalvereniging.
De bereikbaarheid is met de auto en het openbaar vervoer prima. Tevens is het dorp per boot goed bereikbaar.