Wonen in Joure

Joure is een stad met een rijke geschiedenis en bekend van de Douwe Egberts fabriek. De stad ligt ongeveer 15 kilometer ten zuidwesten van Leeuwarden.

Joure telt ongeveer 13000 inwoners.

Geschiedenis
Tijdens de 18e en 19e eeuw bloeide Joure op en ontwikkelde zich gestaag.  In de 18e eeuw zag men een opkomst van diverse industrieën. Een van de meest iconische bedrijven die hier ontstond, is Douwe Egberts. Wat ooit begon als een kleine kruidenierswinkel in Joure in 1753, groeide uit tot een wereldberoemde producent van koffie en thee.

Cultuur
De jaarlijkse Jouster merke en de ballonfeesten zijn hoogtepunten van de Jouster cultuur. Met de Jouster Merke is er altijd een jaarmarkt in de levendige Midstraat, een kermis op de gezellige Sinnebuorren en een agrarische schouw in Park Heremastate en een echte boerenbruiloft.  Dit evenement bied een gelegenheid voor mensen om samen te komen, bij te praten en te genieten van elkaars gezelschap.

Natuur & water
Joure ligt tussen de Langweerder Wielen en het Tjeukemeer. Talloze fietspaden leiden in allerlei richtingen, waardoor het gebied perfect is voor fietsliefhebbers.
Ook voor watersport ben je dichtbij alle faciliteiten.

Gemeenschap
Joure ademt gemeenschapsgevoel en biedt een hechte en betrokken sociale omgeving.  Ondanks dat het een stad is, heb je het dorpse gevoel als je door de winkelstraat loopt.

Voorzieningen en bereikbaarheid
Joure voorziet in meerdere basisscholen en twee scholen voor voortgezet onderwijs. De knusse Midstraat staat bekend als de winkelstraat van Joure en biedt talloze winkels en meerdere supermarkten. De horeca is goed vertegenwoordigd met restaurants, cafés en snackbars. Bovendien trekt het overdekte subtropische zwemparadijs niet alleen inwoners, maar ook bezoekers uit nabijgelegen dorpen en steden.

Via de A6 richting de randstad en de A7 richting bijv. Sneek, Heerenveen, Drachten en Groningen, is Joure een centrale plaats om zowel te wonen als te werken.